Sanke antioksidanter

Høsten er en fin tid til å sanke antioksidanter, og.jeg høster hvert år inn bær og sopp fra naturen.

I dag har jeg plukker ripsbær til ripsgele. Vet du at bær inneholder mer antioksidanter en frukt? bær en smaksbomber som egner seg å nyte både naturell og tillaget som syltetøy eller gele.

Ripsbærene jeg plukket i dag har jeg kokt til hjemmelaget ripsgele, som er fantastisk godt til vellagret ost, viltmat og gjærbakst. Gleder med til å nytte disse glassene gjennom vinteren.

"Min" oppskrift er:

√ Rips

√ Ca 2, 5 dl vann pr. kilo rips

√ Ca 850 g sukker pr liter bærsaft

√ Finmasket sil

√ Glass med lokk - disse steker jeg i stekovnen så de blir sterille

√ Tallerken - som settes i fryseren for å bli kald

Jeg plukket 2 kg med rips, tok ut alle blader og grove stilker (alle andre stilker kan være med) og skylte bærene godt.  Alle bærene tok jeg opp i en stor kasserolle med vann og lot ripsen småkoke i rundt 30 minutter under lokk til alle bær falt sammen. For å få til gele er det viktig at bærene ikke er overmoden, for da er pektininnholdet reduser. Pektin er viktig for å få geleen stiv.

Etter ca. 30 minutter siles ripssaften gjennom en finmasket sil. Ripssaften skal tilbake i kasserollen, nå skal sukkeret tilsettes. Tilsett litt og litt sukker rør til det er oppløst mellom hver gang nytt tilsettes. Når alt sukkeret er tilsatt skal saften koke uten lokk i rundt 15 minutter, det skal ikke røres i saften nå. Etter den er kokt brukes en skje til å fjerne alt skumme som er dannet på toppen av saften. Ta geleen av platen og la den stå noen minutter.

Nå er tiden kommet til å ta frem den kalde tallerkenen, den brukes til å ta geletesten. Ta en teskje med saft på tallerkenen og trekk skjeen igjennom, dersom saften ikke samler seg er geleen ferdig. Dersom geletesten ikke lykkes må det tilsettes mer sukker og kokes igjen.

 

Fyll geleen i de varme glassene og sett på lokket med en gang, og la det avkjøles. Jeg pleier å oppbevare glassene i en kald kjeller. Det går også å fryse dem, men da må ikke glassene fylles helt fulle.

Verdens beste gele som kan nytes gjennom vinteren! Geleen er også flott å gi bort i gave.

NYT!

#campinglykke #mattips #ripsgele #natur

 

4 kommentarer

10.08.2017 kl.21:47

Så flink du er :) såg godt ut 👍

campinglykke

13.08.2017 kl.18:58

Anonym: Takk :) Ripsgeleen er veldig god. Jeg bruker den mest på ostebord og til viltmat, men det egner seg godt til gjærbakst også.

Victoria Larsen

10.08.2017 kl.23:23

Det er jo så nydelig!!

campinglykke

13.08.2017 kl.18:59

Victoria Larsen: Takk :) Ripsgele er veldig godt

Skriv en ny kommentar

campinglykke

campinglykke

47, Hitra

Jeg er en positiv og sprudlende dame med masse humor. Jeg har to voksne barn og en Chinese crested powderpuff hund. Som navnet på bloggen tilsier er jeg veldig glad i å dra på camping. Ellers er mine interesser trening, strikking, sying, mat og reise. Hjertelig velkommen til bloggen min, håper dere koser dere!

Kategorier

Arkiv

hits